RSS feed – ha?!

RSS ikona
RSS feed ikona

Zamislite da pratite desetak web stranica i desetak portala. Jeste? E sad, nekada je teško pratiti sve te stranice i portale tako da idemo na svaku pojedinačnu stranicu. Kod nekih nema novih vijesti, kod drugih ima vijesti samo ne iz one kategorije koju pratimo. Kod nekih većih portala koji objavljuju pedesetak vijesti dnevno teško je pratiti samo jednu kategoriju.

Npr. zanima nas samo Crna kronika, no te vijesti se pogube među ostalim kategorijama kad ih je tako puno. E sad, kada bi mogli izdvojiti samo tu kategoriju od hrpe drugih. Kako bi bilo da imamo sve te informacije na jednom mjestu? Zamislite da upalite neki programčić u kojem su sve vijesti koje Vas zanimaju! E tome služi RSS feed.

RSS Feed

Ne znam kako bih Vam preveo tu riječ, no RSS feed funkcionira na način da izvlači sve tekstove (vijesti) te ih šalje feed readerima iliti čitačima. Na taj način, kroz neki programčić (feed reader / čitač) mi vidimo sve feedove koji nas zanimaju.
Većina današnjih stranica ima svoj RSS feed koji možete koristiti sa svojim feed readerom iliti čitačem.

Ja osobno pratim najviše stranice koje su vezane za web dizajn, marketing, filmove, domaće vijesti i slično. No kod nekih stranica toliko bude vijesti da ne stignem pratiti sve. I tu je dobro što su neke firme podijelile svoje RSS feedove po kategorijama. Tako da možete pratiti samo jednu kategoriju ili sve. Kako Vam po volji.

RSS feedovi su super jer Vam jednim klikom sve svježe vijesti stižu u Vaš feed reader.

Kako “skinuti” RSS feed?
Kod svakog rss feeda će ili pisati “rss feed” ili samo “rss”, a kod drugih ćete imati prepoznatljivu i univerzalnu (najčešće) narančastu ikonicu koja je prikazana u zaglavlju ovog članka. Kliknite na nešto od toga i otvorit će Vam se RSS feed. Vi biste trebali kopirati URL iliti adresu na kojoj se nalazi taj RSS feed i pejstati (zalijepiti) ga u svoj feed reader/čitač.

Da ne tražite previše, skinite si Feed Reader koji Vam odgovara. Odabrao sam jedan za Windowse, a drugi za Mac OSX. Ima još puno softvera za RSS, no počnite s ovime a kasnije istražujte.

Google reader?

Svatko tko ima google korisnički račun (npr. za Gmail), može koristiti i ostale Googlove alate. A jedan od tih je vezan za ovu temu – Google Reader. To Vam je također feed reader/čitač ali na Netu…dakle, nema potrebe da išta instalirate.

http://www.google.com/reader

Samo kliknete na “Add subcription” iliti “Pretplati se” te upišete link (URL) koji vodi do RSS feeda.

Možete probati sve to da se pretplatite i na ovaj blog. Nađite narančastu ikonicu, kliknite na nju, kopirajte link (URL) RSS feeda i pretplatite se na njega sa svojim RSS readerom / čitačem. Da se ne bunite, ovo je moj URL RSS feeda.

http://feeds.feedburner.com/StipeDumancic

Evo još kreativnih ikonica za RSS Feed

Jel Vam sve jasno i hoćete li koristiti RSS feedove ukoliko već niste?

By Stipe Dumančić

Poduzetnik, voćar, entuzijast, vizionar, tehnološki frik, ljubitelj pečenih životinja, dobre kapljice i pjesme

3 comments

  1. Bilo bi dobro da napišeš članak za Yahoo Pipes, mnogo dobra stvar, filtrira RSS feed-ove i web service i šalje ih kao poseban feed.

Comments are closed.