Kako odabrati dobru i kvalitetnu domenu?

domenePrvo, kada smišljate domenu, morate znati točno za što ćete ju koristiti i što će se pod njom nalaziti. Kada sam prvi puta htio napraviti portal o kontracepciji i spolnim bolestima, nisam znao kako bi ga nazvao. Sve sa sex, seks je bilo zauzeto ili nije odgovaralo pravom nazivu. I tada je nastao Edusex. Kada mi je pala na pamet ideja kako bi svi mogli anonimno pisati na Internetu i kukati, prijavljivati druge, nastala je Tužibaba.

Od mogućih kombinacija Pravo govora, sloboda govora, dajte im da pišu, kukanje.com i sl. najbolji opis je dala domena Tužibaba. Kada sam pokrenuo ovaj blog, jer bi htio nešto napisati s vremena na vrijeme, smišljao sam naziv. Nije mi se dalo stjepandumancic.com jer je preeeedugačko, pa sam htio nešto normalnije, kraće, pamtljivije i nešto s čime se ne bi po značenju isticao od drugih. Internaut 🙂 Svi surferi su i Internauti, samo drugi naziv.

Teško je naći domenu kvalitetnog naziva, no mogu se pronaći. Ovdje imamo par alata kako bi Vam pomogli oko pronalaska tražene domene.

 1. Dislexicon – ubacite riječ koja Vas zanima i Dislexicon će dodavati prefikse, sufikse ili oboje ali enleskih riječi. Npr. upišete “internaut”, izbacit će Vam Supernaut, gastronaut, nautibus i sl.
 2. JustDropped – na ovoj stranici pretražujete domene koje se više ne koriste, tj. koje su nedavno istekle. I može se doći do zgodnih domena. No morate se registrirati i servis je besplatan dok god Vam ne treba jaaako puno informacija. Ovo što je besplatno, taman je bilo dovoljno za moje potrebe.
 3. Word Mixer – ovaj alat Vam doslovno smiješa riječi. Možete zadati neke riječi koje želite izmiješati i on odradi posao. Zadao sam dvije riječi: “pappa” i “net” i dobio sam slijedeće: “appane, netappa, nepapa, peat” i sl. Nije nešto konkretno, no možete vidjeti Vašu potencijalnu domenu iz više kuteva. Možda i dobijete kakvu ideju 🙂
 4. DomainsBot – Vam odmah provjerava kakvo je stanje sa traženom domenom i pošto dođe ukoliko je na aukciji
 5. PC Names – “on the fly” provjerava status domene i možete odmah vidjeti whois i ostale informacije
 6. Name Boy – kombinira dvije riječi koje upišete u text box. Inter + naut daje rezultate kao “internautopia, medicoaut, net-internaut” i sl.
 7. Rhyme Zone – zgodan alat koji Vam može ispisati sve riječi koje se rimuju sa Vašom zadanom riječi ukoliko se ona nalazi u njihovoj bazi podataka. Dakle, eng. riječi morate koristiti.
 8. Doman Hacks – izbacuje rješenja kombinirana sa sufiksom zemlje. Npr. upišem pojam Internaut i dobijem moguća rješenja: “http://intern.au/t/” ili “http://inter.na/ut/”
 9. Dotomator – web 2.0 generator naziva. Samo kliknite “Generate” i kada Vam se nešto svidi onda kliknete “Check availibility” i to je to:)
 10. HotNameList – svaki dan Vam izbacuju .com domene sa svakojakim nazivima koje se vežu na razne korisničke pretrage. Vrlo zanimljivo i bacite oko ukoliko tražite .com domene na eng. jeziku.

Još nekoliko savjeta:

 • prije nego što odaberete domenu, odite na Google i utipkajte svoju buduću domenu. Zašto? Znate kada nešto utipkate u Google i on kaže “Jeste li mislili ……?”. Što znači da Google smatra Vašu buduću domenu greškom. Jel me pratite? Nažalost, veeelika hrpetina ljudi traži stranice tj. dolazi na stranice tako da utipka u Google npr. Internaut.com.hr i tek ONDA dolazi na stranicu. E problem je ukoliko Vas Google smatra greškom, takvim korisnicima će preporučiti nešto drugo i neće Vam posjetitelji doći na stranicu. (Nadam se da sam jasan)
 • pogledajte na Googleu kako će rangirati Vaša buduća stranica. Ako imate u nazivu nešto sa MySpace, mislim da nemate šanse se probiti do vrha ili približno tome na pretragama. Pažljivo birajte svoje domene.
 • još jedan od savjeta je ako već kupujete domenu naziva npr. Internaut, predlaže se da kupite i domene koje se nalaze u množini (Internauti) ! No ipak smo mi u Hrvatskoj i preskupo je imati hrpu domena radi straha da će Vam je netko zakupiti
Published
Categorized as Svaštara

By Stipe Dumančić

Poduzetnik, voćar, entuzijast, vizionar, tehnološki frik, ljubitelj pečenih životinja, dobre kapljice i pjesme

4 comments

 1. DomainsBot i PC Names upućuju na istu domenu, greška?

  Hvala na informativnom članku.

 2. Brdo korisnih informacija…,ali i prema mojim nekim istrazivanjima dugacke i iritirajuce domene prolaze (zbog znatizelje naravno) 🙂

Comments are closed.