Fejsbuk iliti Facebook

facebookHtjeli mi to priznati ili ne, Facebook koristi sve više i više naših prijatelja, susjeda, poznatih, nepoznatih i taj trend iz dana u dan raste. Na ulici se može čuti od slučajnih prolaznika kako komentiraju nešto o Facebooku. No pitam se, kako to da se Facebook probio tako dobro kod nas, Hrvata, za razliku od MySpacea koji nije ni upola toliku prašinu digao.

Osobno, smatram da je Facebook uspio u tome što se velika većina potpisuje sa pravim imenom i prezimenom, te usability koji je na vrhuncu. Naravno, govorim o prvom dizajnu koji je bio jednostavniji nego ovaj noviji. Hrpa mojih prijatelja visi bar par sati dnevno, na chatu ili igrajući razno razne igrice i nije mi jasno kako im se samo da gubiti toliko vremena.

No javlja se još jedan problem, a to je privatnost. Privatnost je jako dobro sređena na Facebooku, jer postoje opcije koje se mogu nariktati da Vas nitko živ ne vidi, no pozamašan broj korisnika ni ne zna za te opcije. Ruku na srce, al smatram da su najbolje prošli voajeri. Iz svog doma, iza računala, potajno gledaju druge profile što nas je dovelo do onoga što bi svi htjeli. “Tko gleda moj profil?” – takva aplikacija je očajnički potrebna kao što su nam potrebni kruh i voda. Na taj način, voajeri neće baš se lako odlučivati na gledanje profila jer ga korisnik “vidi”.

To je dobro riješeno na hospitalityclub.org jer tamo vidite tko je sve pregledavao Vaš profil. I osobno bi se bolje osjećao da znam tko mi sve pregledava profil.

Što se tiče korištenja Fejsa, ja ga samo koristim kako bi stavio svoje podatke i ako me netko treba, može me lako naći. Radi fejsbuka sam uspio napraviti feštu od 40ak ljudi koje nisam vidio desetak godina! Poslao poruku svima, javio da bi mogli nešto napraviti i jako brzo smo se skupili i sve organizirali. Sve notifikacije sam pogasio i usmjerio na RSS, tako da mogu otići na fejs tek kada je nešto važno. Sve aplikacije kod mene završavaju na block listi.

Ako imate kakvih komentara, samo dajte…ako koristite fejsbuk, zašto ga koristite, kako ga koristite i koliko vam je (ne)važan ?

Published
Categorized as Webara

By Stipe Dumančić

Poduzetnik, voćar, entuzijast, vizionar, tehnološki frik, ljubitelj pečenih životinja, dobre kapljice i pjesme

2 comments

  1. Nemam svoj acc na fejsbuku niti ga mislim u dogledno vrijeme otvarati. Imao sam davno prije myspace i obrisao sam ga a kada vidim ovaj TOS od fejsbuka ne pada mi na pamet da gubim vrijeme ondje. Imam otvorenu grupu za stranicu preko tuđeg profila i to je sve.

  2. Imam facebook profil i vodim nekoliko FB stranica. Jedna je o mojoj stranici. Od igri igram samo Farmville, a ostale sam obrisao.

Comments are closed.