Dropbox

Dropbox je jednostavno rješenje za čuvanje datoteka u oblaku (cloudu). Uz pomoć Dropboxa možete jednu te istu datoteku učiniti dostupnom na više računala, tako da instalirate aplikaciju Dropbox.

Dropbox folder je zadužen za automatski backup. Štogod da imate, samo prevucite datoteku u taj folder i ista će odmah biti automatski backupirana.

Još jedna od prednosti Dropboxa je da možete povratiti prijašnju verziju datoteke unazad 30 dana. Također, ako nadoplatite za plaćenu verziju Dropboxa, taj limit će se povećavati.

Inače, kada imate nekakav Word dokument i napravite neke promjene, nakon zatvaranja dokumenta, povratka više nema. U Dropboxu ćete moći naći verziju koja Vas zanima.

Sinkronizacija

Ovo je zapravo Dropboxov adut. Počnete raditi na Wordovom dokumentu dok ste na poslu i kada želite nastaviti raditi kod kuće, samo kopirajte taj dokument u Dropbox folder i on će Vas čekati kod kuće ukoliko je računalo upaljeno i spojeno na internet.

Za razliku od drugih aplikacija koje trebaju konstantnu konekciju na Internet, Dropbox Vam daje da radite čak iako ste offline. Ako radite na laptopu i sačuvate datoteku u Dropbox folder, možete i dalje raditi na istoj datoteci čak i kada ste na mjestu gdje nemate internet pristup. Kada se vratite online, sistem će automatski sinkronizirati Vašu datoteku.

Ako radite unutar LAN mreže, Dropbox sinkronizacija je jako brza. Samo zato što je LAN Sync omogućen, Dropbox samo gleda najnoviju kopiju datoteke u mreži i dijeli ju sa drugim Dropbox folderima. Da bi se ova funkcija aktivirala, morate biti spojeni na Internet i LAN mrežu.

Dijeljenje iliti Sharing

Želite li podijeliti neke datoteke sa svojim prijateljima, klijentima ili obitelji? Sada se lako to može napraviti sa Dropboxom. U par koraka možete dijeliti datoteke sa postojećim Dropbox korisnicima. Prijatelji koji ne koriste Dropbox će dobiti pozivnicu za registraciju preko emaila. Poslije registracije, moće će pristupiti datotekama koje ste vi htjeli s njima podijeliti.

Također možete odrediti tko ima pristup kojoj datoteci ili folderu. Datoteke koje su stavljene u Public folder su vidljive svima.

Što se tiče slika, možete ih dijeliti i sa prijateljima koji nisu korisnici Dropboxa jer će se slike prikazivati u galeriji koja se može pogledati na internetu.

Web online pristup

Ako trebate doći do Vaših slika, dokumenata a niste za Vašim računalom, preko Dropbox sučelja na internetu lako dođete do svojih stvari. Samo se logirajte na dropbox.com i skinite datoteke koje Vas zanimaju. Kada ste gotovi sa uređivanjem dokumenta, vratite ga nazad (uploadirajte ga) kako bi se taj dokument mogao dalje sinkronizirati.

Ako ste običan korisnik računala onda zasigurno imate bitne dokumente, glazbu, programe, uratke, razno razne zapise i slično koji su vam jako bitni.

Nemojte miješati backup rješenja (programe) i progame za sinkronizaciju. Dok je Dropbox odličan (ako ne i najbolji) alat za sinkronizaciju, ima boljih programa za backup.

Mislim da je sasvim dovoljna besplatna verzija koja Vam nudi sinkroniziranje 2 gb podataka koje možete koristiti za dokumente i neke sitnice. A ukoliko ste voljni platiti i treba Vam više prostora, imate opcije Pro 50 koja je 99$ godišnje i Pro 100 koja je 199$ godišnje.

Ako koristite Dropbox, kako Vam se čini? Ili ga možda planirate koristiti u budućnosti?

www.dropbox.com

By Stipe Dumančić

Poduzetnik, voćar, entuzijast, vizionar, tehnološki frik, ljubitelj pečenih životinja, dobre kapljice i pjesme

1 comment

Comments are closed.