Connect ovaj il' onaj…

fbconnSocijalne mreže, chatovi, forumi, portali i sve ostalo su uvijek bili zatvorenog kruga. Do danas…

A: Imaš ICQ?
B: Nemam, imam MSN.
C: Ja imam nešto što obuhvaća sve!

Osoba C, kao što vidite je u boljoj prednosti jer ne mora pripadati samo jednog krugu ljudi, tj. chat programu kao što je ICQ ili MSN. Može pričati sa A i B osobom bez problema. Kada su se prvi put počeli stvarati programi koji unificiraju više chat programa npr. Trilian za PC, a Adium za Maca, olakšalo je većini korisnika koji su imali više korisničkih računa uzalud. Pa daj upali ICQ i vidi jel tko gore, nema nikoga – aj upali MSN, pa AIM, pa Gtalk, pa Fejsbuk, pa pa pa pa….nema smisla.

Ja osobno koristim Adium, program za chatanje u kojeg mogu ubaciti korisničke račune MSNa, Gtalka, ICQa i još neke koje nekoristim.

Kako je tekao razvoj, počele su se stvarati zajednice u obliku foruma, portala, MySpacea, Fejsbuka itd., no to je bio zatvoreni krug.

A: Jesi li na Facebooku?
B: Nisam
A: Šteta, onda ne možeš vidjeti što radim

Sad zapravo dolazim do onoga što mi je fascinantno, a to je da sada osobe koje i nisu na Facebooku mogu vidjeti što Vi radite i objavljujete (ako želite).

Facebook Connect je zapravo tvorevina fejsovog APIja koji je nastao još davne 2006. kako bi aplikacije mogle komunicirati međusobno i dijeliti te podatke, čak i izvan Facebook mreže. Sa FB Connectom možete spojiti ugodno s korisnim, na svoju stranicu možete ubaciti FB API i tako objavljivati sve podatke sa FBa. Možete npr. objaviti svoj zid iliti “The Wall” na Vašoj stranici kako bi svi mogli vidjeti što radite. Ostale korisne stvari su:
logiranje na stranicu može biti skroz bezbolno ukoliko imate FB korisnički račun – samo kliknete “Join with FB profile” i automatski se logirate bez registracije na određeni sajt! ***Sjetite se koliko se općenito ljudi ne vole registrirati na razne stranice i na ovaj način ta se prepreka uklanja!

Evo da dobijete “feeling” kako to izgleda, FBovci su nam napravili primjer kako bi to trebalo izgledati.

Zamislite da zapravo imate samo jedan korisnički račun i to na Fejsu, a sve ostale stranice na svijetu posjetite da se ne morate OPET i OPET i OPET registrirati? Ukoliko govorimo o legalnim stranicama, ovo je fantastična stvar! 🙂 A za sve druge stranice imate BugMeNot i razne privremene mailove za jednokratne registracije 🙂

Nažalost, još uvijek nemamo gotovih aplikacija kako bi mogli ubaciti na svoju stranicu i samo developeri koji poznaju FBov API mogu raditi te integracije. No mislim da će u skorije vrijeme doći i do porasta gotovih login aplikacija koje možemo koristiti kao drag & drop.

Već imam hrpu ideja kako bi se takva integracija mogla iskoristiti na beeeezbroj načina. Jedna ogromna prednost ovakve integracije jest, većina korisnika koji su na FBu, koristi ime i prezime te imaju upisane svoje osobne podatke. Što pridonosi vjerodostojnosti postova, komentara i personalizaciji svega toga.

No ni Google nije ostao dužan pa je napravio Google Friend Connect koji je sličan FBovom Connectu. Prednost Googlovog Fconnecta je da oni već imaju par gotovih, ali i osnovnih aplikacija koje možete implementirati u vašu html stranicu. Kako to izgleda, možete pogledati ovdje na Internautu na ovom linku.

Sjetite se koliko je značilo da sa jednim Google korisničkim računom možemo pogledati Gmail, otići na YouTube, zapravo koristiti sve Google aplikacije. A sa Fejsovim Connectom, zamislite da se možete logirati na bilo koju stranicu na svijetu? Genijalno…

Da imam kraj sebe nekog developera, već bi mi počeo raditi neke integracije sa novim zamislima…..auh.. 🙂

Bumo vidjeli što će se od svega ovoga biti i kako će se razvijati.

Published
Categorized as Svaštara

By Stipe Dumančić

Poduzetnik, voćar, entuzijast, vizionar, tehnološki frik, ljubitelj pečenih životinja, dobre kapljice i pjesme

1 comment

  1. Kako to izgleda, možete pogledati ovdje na Internautu na ovom linku.

    Link koji se krije iza “ovom linku” izbacuje 404 grešku

Comments are closed.